Κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο


Για τη γέμιση
1 κοτόπουλο μέχρι 1 1/2 κιλό
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι (γλασέ)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
βούτυρο
πιπέρι μαύρο
αλάτι

Για το φύλλο
αλάτι
1 κιλό αλεύρι
ξίδι
λάδι
νερό


Εκτέλεση

Αφαιρείτε την καρδιά, το συκώτι και την κοιλιά από το κοτόπουλο και στη συνέχεια καθαρίζετε και το πλένετε.
Το βράζετε με μπόλικο αλατισμένο νερό με 1 καρότο και 1 κρεμμύδι. Σουρώνετε το ζουμί που έβρασε το κοτόπουλο από τρυπητό και το φυλάτε.
Καίτε 2 κουταλιές βούτυρο σε κατσαρόλα που βάζετε σε χαμηλή φωτιά και καβουρντίζετε τα εντόσθια ψιλοκομμένα κι αλατοπιπερωμένα.
Ανακατεύετε και ρίχνετε το ρύζι, να καβουρντιστεί για λίγο και τα σβήνετε με 1 ποτήρι νερό, ενώ στη συνέχεια τα αφήνετε για λίγο ακόμη στη φωτιά να «φουσκώσει» ελαφρά το ρύζι και τα κατεβάζετε.
Με τα υλικά της ζύμης ετοιμάζετε μία ζύμη μέτρια που χωρίζετε σε 10 περίπου μέρη. Ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο λεπτό και του δίνετε σχήμα ορθογώνιο.
Το αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε το 1/10 (αν είναι και τα φύλλα 10) του μίγματος εντόσθια-ρύζι, το ζαρώνετε με τα δάχτυλά σας και το τοποθετείτε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού.
Το στρίβετε σε σχήμα κυκλικό. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, συνεχίζοντας τον κύκλο στο ταψί μέχρι να γεμίσει και να γίνει στριφτή.
Κόβετε την πίτα σε κομμάτια και τα αλείφετε με βούτυρο. Τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ξεροψηθεί.
Αφού ψηθεί την περιχύνετε με το ζουμί του κοτόπουλου που κρατήσατε. Το ζουμί πρέπει να είναι τόσο, ώστε να σκεπαστεί η πίτα και ν’ απορροφηθεί το υγρό από το ρύζι. Σερβίρετε την πίτα ζεστή.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια