Ο πιο θανατηφόρος σεισμός στην ιστορία

 Οι σεισμοί, αδιαμφισβήτητα, είναι από εκείνα τα φυσικά φαινόμενα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και όλοι φοβούνται, γιατί δεν υπάρχει τίποτα στην κυριολεξία που μπορεί να κάνει κάποιος για να τους αποτρέψει. Εκτός από το να προετοιμαστεί σωστά και μέσω της μηχανικής να χτίσει έτσι τα κτίρια με γερά θεμέλια για τη μείωση των επιπτώσεων από τους δυνατούς, τουλάχιστον, και καταστροφικούς σεισμούς. Κάτι που, ωστόσο, δεν ίσχυε το 1556, όποτε και σημειώθηκε ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας.




Ανεξάρτητα από την έξυπνη άμυνα της ανθρωπότητας, ωστόσο, ορισμένοι σεισμοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το 1556, για παράδειγμα, πριν από την εισαγωγή στην καθημερινότητα των ανθρώπων ορισμένων θαυμάτων της μηχανικής, ο σεισμός με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην ανθρώπινη ιστορία έπληξε την κινεζική επαρχία Shaanxi, αναφέρει το grunge.com.

Σύμφωνα με την Britannica, αυτό το καταστροφικό συμβάν έλαβε χώρα στις 23 Ιανουαρίου του 1556. Παρόλο που η περιοχή είχε υποφέρει από πολλούς ισχυρούς σεισμούς πριν -26 ακόμη σημειώθηκαν σε τοπικές αναφορές- αυτός ο μάλλον άγνωστος αλλά τραγικός σεισμός ήταν ο πιο δυνατός όλων, συγκριτικά με οποιονδήποτε άλλο. Μεταξύ των επαρχιών Shaanxi και Shanxi, εκτιμάται ότι 830.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό, πολλοί από τους οποίους συντρίφθηκαν από την κατάρρευση των οικοδομημάτων καθώς οι τεράστιες δονήσεις συγκλόνισαν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον World Atlas, μάλιστα, ο αριθμός των νεκρών του σεισμού ήταν τόσο υψηλός που περίπου το 60% του πληθυσμού της επαρχίας και της γειτονικής της περιοχής σκοτώθηκαν, ενώ μια έκταση της τάξης των 840 χιλιομέτρων ισοπεδώθηκε στην κυριολεξία. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της επαρχίας ζούσε σε τεχνητές σπηλιές που ονομάζονται yaodongs χτισμένες σε λόφους ή μέσα στο έδαφος, με αποτέλεσμα να χάσουν ακαριαία την ζωή τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κίνα ήταν, επίσης, το θύμα του δεύτερου θανατηφόρου σεισμού στην ανθρώπινη ιστορία. Αυτήν την φορά η επαρχία της Νίντζια τον Δεκέμβριο του 1920. Περίπου 273.400 ζωές χάθηκαν εκείνη την τραγική ημέρα σε μια καταστροφή που προκάλεσε ένα σεισμός μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, ο σεισμός στο Shaanxi ήταν αρκετές φορές πιο τρομερός όσον αφορά τους θανάτους και εκτιμάται ότι έφτασε τους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια