Σαν σήμερα 16 Μαρτίου

 16 Μαρτίου 1996 – Με το βραβείο «Αργυρή Ταινία» βραβεύεται στην Ιταλία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ως καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης. 


Α


πό πού ν αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς αν θέλει να γράψει η να μιλήσει για τον περίφημο σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η βράβευσή του ως καλύτερου Ευρωπαίου σκηνοθέτη με το βραβείο «Αργυρή Ταινία» το 1996 ήταν μια από τις πολλές διεθνείς βραβεύσεις του, σε μια στιγμή που είχε τελειώσει την ταινία «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» με τον Χάρβει Καιτέλ και προετοιμαζόταν για το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» μια διεθνή πολυβραβευμένη ελληνική ταινία με τον Μπρούνο Γκαντζ. 



Είχαν προηγηθεί, μεταξύ άλλων : το 1970 η «Αναπαράσταση», το 1972 οι «Μέρες του ’36», το 1975 «Ο θίασος», το 1977 «Οι κυνηγοί», το 1980 ο «Μεγαλέξανδρος», το 1984 το «Ταξίδι στα Κύθηρα», το 1986 ο «Μελισσοκόμος», το 1988 το «Τοπίο στην Ομίχλη», το 1991 το «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού». 

Βραβείο Χρυσός «Φοίνικας» 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος , σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός τιμήθηκε με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία «Μία αιωνιότητα και μία μέρα». 

Στις 24 Ιανουαρίου 2012, κατά την διάρκεια διαλείμματος σε γύρισμα της ταινίας του «Η Άλλη Θάλασσα» στη Δραπετσώνα, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα ενώ διέσχιζε πεζός τον δρόμο. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη, στις 27 Ιανουαρίου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. 

Είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1935, έκανε σπουδές στη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών τις οποίες εγκατέλειψε πριν πάρει το πτυχίο του, το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l’ homme. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή». 

 #greece #hellas #socialmedia #δημιουργίαπεριεχομένου #video #photo #vlogitall

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια