Παστίτσιο με ριγκατόνι και λουκάνικο


Υλικά

500γρ. ριγκατόνι ή πένες
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
250γρ. λουκάνικο χωριάτικο χωρίς το εξωτερικό του περίβλημα ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
1 φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
400γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη (φρέσκια ή από κονσέρβα)
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό
1 ξύλο κανέλας
1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι


Για την μπεσαμέλ
1250ml γάλα
7 κουτ. σούπας βούτυρο
8 κουτ. σούπας αλεύρι
4 αβγά
1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης + λίγο επιπλέον
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι λευκό

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και την πιπεριά για 1 λεπτό. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μη σβολιάσει ο κιμάς και μέχρι να αλλάξει χρώμα. Κάπου ενδιάμεσα προσθέτετε και το λουκάνικο. 

Όταν σοταριστούν τα υλικά σας σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το βασιλικό και το ξύλο της κανέλας και χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς και να μείνει με τη σάλτσα του. 

Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε. Τα στραγγίζετε και τα ανακατεύετε με τη σάλτσα του κιμά και το μαϊντανό.

Προθερμαίνετε το φούρνο κι ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε να γίνει μια κρέμα την οποία ψήνετε για λίγο ακόμη, προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας ζωηρά και μετά το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο κι ανάλογο αλατοπίπερο. 

Προσθέτετε 2 φλιτζάνια από την μπεσαμέλ στο μείγμα των ζυμαρικών, ανακατεύετε και απλώνετε το μίγμα σε ταψί. Σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί και ψήνετε το παστίτσιο μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα. Αφού κρυώσει λίγο, το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια