Λαχματζούν


Της Ντίνας Νικολάου

Υλικά

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
300ml νερό χλιαρό
150γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από σπάλα ή λάπα
150γρ. κιμά αρνίσιο, από σπάλα ή σβέρκο
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
¼ κουτ. γλυκού κύμινο
¼ κουτ. γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κουτ. γλυκού σουμάκ*
1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
χυμό από ½ λεμόνι
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι


Διαδικασία

Για τη ζύμη: Βάζετε το αλεύρι και σε μια λεκανίτσα, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το νερό. Ανακατεύετε κυκλικά με τα δάχτυλά σας, μέχρι να φέρετε το αλεύρι στο νερό, και μετά ζυμώνετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη. Εναλλακτικά, ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό στον μίξερ με τον γάντζο. Σκεπάζετε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Για την επιφάνεια των λαχματζούν: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά και τα ζυμώνετε με τα χέρια σας για 2-3 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνετε ελαφρώς 2 λαμαρίνες φούρνου ή 2 μεγάλα και ρηχά ταψιά. Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια βάρους 60-70γρ. (θα βγουν 12 κομμάτια περίπου). Αλευρώνετε ελαφρώς μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγετε με τον πλάστη κάθε κομμάτι ζύμης σε δίσκο πάχους 1εκ. Μοιράζετε το μίγμα της γέμισης στους δίσκους και ισιώνετε την επιφάνεια. Βάζετε τα λαχματζούν στις λαμαρίνες και τα ψήνετε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά ο κιμάς. Τα σερβίρετε ζεστά.

Πηγή: www.olivemagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια