Κολύμπι: H κολύμβηση συμβάλλει στη νευρογένεση

 Δεν είναι μυστικό ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μερικών από τις διαδικασίες που σχετίζονται με την γήρανση. Αλλά ένα αυξανόμενο σύνολο ερευνών υποδεικνύει ότι το κολύμπι μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ώθηση στην υγεία του εγκεφάλου.
 

Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική κολύμβηση βελτιώνει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, την ανοσολογική απόκριση και τη διάθεση. Η κολύμβηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση βλαβών από το στρες και να δημιουργήσει νέες νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.



Αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να αποκαλύψουν πώς και γιατί η κολύμβηση, συγκεκριμένα, παράγει αυτά τα αποτελέσματα που ενισχύουν τον εγκέφαλο.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τα παιδιά να χαμογελούν και να κολυμπούν ευχάριστα ενώ οι γονείς τους κάνουν ηλιοθεραπεία σε απόσταση. Αλλά αν περισσότεροι ενήλικες αναγνώρισαν τα οφέλη της κολύμβησης στη γνωστική και ψυχική υγεία, πιθανότατα θα ήταν κι αυτοί μέσα στο νερό!

 
Νέα και βελτιωμένα κύτταρα και συνδέσεις εγκεφάλου

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο αριθμός των νευρώνων και των συναπτικών συνδέσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο ήταν πεπερασμένος και ότι, όταν είχαν υποστεί βλάβη, αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούσαν να αντικατασταθούν. Αλλά αυτή η ιδέα καταρρίφθηκε καθώς οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν πολλά στοιχεία για τη γέννηση νευρώνων ή νευρογένεση σε ενήλικους εγκεφάλους ανθρώπων και άλλων ζώων.

Τώρα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να συμβάλει στη νευρογένεση και να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αναστροφή ή την αποκατάσταση βλαβών στους νευρώνες και τις συνδέσεις τους τόσο στα θηλαστικά όσο και στα ψάρια.

Η έρευνα δείχνει ότι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν ως απάντηση στην άσκηση είναι μέσω των αυξημένων επιπέδων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Η νευρική πλαστικότητα, ή η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, που διεγείρει αυτή η πρωτεΐνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μάθησης και της μνήμης.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν βρει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο και της αύξησης του μεγέθους του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη. Τα αυξημένα επίπεδα νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο έχουν επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική απόδοση και συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Αντίθετα, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει διαταραχές της διάθεσης σε ασθενείς με χαμηλότερες συγκεντρώσεις νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο.

Πηγή: healthweb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια